Privacyverklaring

Helft Belgische kmo’s niet op de hoogte van verplichte elektronische facturatie

16 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Benjamin Tailleur

Kmo’s zijn onvoldoende voorbereid op de verplichte elektronische facturatie, blijkt uit onderzoek van de Belgische scale-up Horus Software. Driekwart van de ondernemers heeft nog geen informatie van de overheid ontvangen over deze maatregel. Slechts 57 procent van de bedrijfsleiders is op de hoogte van de verplichting die in 2026 ingaat. “Nochtans willen ondernemers altijd up-to-date zijn over de financiële gezondheid van hun bedrijf.”

Ook is maar 37 procent van de bedrijfsleiders is bekend met het Peppol-netwerk. Het beveiligde platform, dat door de overheid wordt voorgesteld als het systeem voor de uitwisseling van elektronische facturen.

Positieve houding tegenover tijdswinst

Ondanks het gebrek aan informatie staan veel ondernemers positief tegenover de voordelen van elektronische facturatie. Zo verwacht 60% van de zaakvoerders tijd te besparen dankzij de maatregel. Slechts een minderheid ziet de verplichting negatief: 8% beschouwt het als een slecht idee en 10% vindt het systeem nutteloos.

Benjamin Tailleur, coo van Horus Software, benadrukt dat Belgische bedrijfsleiders nog maar een jaar hebben om zich voor te bereiden op de verplichte elektronische facturatie. "Uit ons eerdere onderzoek blijkt dat één op de drie kmo’s hun facturen nog steeds per post verstuurt.”

Betaalgedrag van Belgische kmo’s

Het onderzoek keek ook naar de betaalgewoontes van Belgische ondernemers. Over het algemeen beschouwen de meeste bedrijfsleiders zichzelf als goede betalers. 51% betaalt facturen binnen 1 tot 15 dagen na ontvangst, terwijl 14% zelfs onmiddellijk betaalt. Aan de andere kant geeft 5% toe systematisch te laat te betalen. Daarnaast blijkt dat kmo’s gemiddeld 32 facturen per maand versturen en er zelf 49 ontvangen.

Tot slot wordt het dagelijkse beheer van de financiële gezondheid van een onderneming steeds belangrijker. "40% van de zaakvoerders checkt dagelijks de bankrekening van hun kmo. Ondernemers willen altijd inzicht hebben in de financiële gezondheid van hun bedrijf en verwachten dat hun boekhoudapp steeds up-to-date is. In dat opzicht is de verplichte elektronische facturatie een belangrijke stap vooruit”, besluit Benjamin Tailleur.

Een overzicht van de perceptie van Belgische bedrijfsleiders over de verplichte elektronische facturatie.
Een overzicht van het betaalgedrag van Belgische bedrijfsleiders.