Privacyverklaring

Antwerpen haalt 59 procent meer buitenlandse investeringen

16 februari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Stad Antwerpen - Sigrid Spinnox

Antwerpen haalde in 2023 vijftig nieuwe investeringsprojecten binnen, goed voor een bedrag van 1,93 miljard euro. Dat is een stijging van het aangekondigde investeringsbedrag met 59 procent ten opzichte van 2022. De investeringen creëerden 629 nieuwe jobs, een toename van 19 procent.

In de jaarlijkse rankings van fDi Intelligence behaalt Antwerpen op die manier een tweede plaats in de categorie ‘strategy’ bij de grote steden tot twee miljoen inwoners. fDi Intelligence is het kenniscentrum van de Britse zakenkrant Financial Times.

De prestatie van Antwerpen verbeterde aanzienlijk. De stad steeg van de vierde plaats in 2023 naar een tweede plaats in 2024. Daarnaast haalt Antwerpen drie plaatsen in de top tien in de fDi-rankings, in de categorieën ‘overall’, ‘economic potential’ en ‘connectivity’. De resultaten weerspiegelen de inzet van de stad voor economische groei en strategische ontwikkeling.

Ecosystemen en innovatiehubs

De sleutel tot het succes van Antwerpen ligt in haar positionering als wereldhavenstad, met een unieke chemische cluster, en haar positionering als innovatieve krachtpatser. De stad investeerde de jongste tien jaar fors in de ontwikkeling van ecosystemen en innovatiehubs. Start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven werken er samen.

Antwerpen versterkt zich in vier sleuteldomeinen. Het gaat om duurzame chemie, energietransitie en waterstof, technologische innovatie voor haven, industrie en mobiliteit en tot slot innovatie in gezondheid. Illustratief is de vestiging van het Franse Fairbrics en het Britse Aquature in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie. Daarnaast is er de komst van het Amerikaanse PureCycle Technologies. Dat bedrijf bouwt een recyclagefabriek voor polypropyleen in het NextGen District.

Veelbelovende investeringsbestemming

Schepen voor economie, innovatie en industrie Erica Caluwaerts: “Doorheen de geschiedenis heeft de stad Antwerpen het belang van innovatie erkend om haar economische relevantie te behouden. Nieuwe technologieën en industrieën hebben altijd hun weg gevonden naar Antwerpen. Dat heeft geleid tot de grootste petrochemische cluster in Europa. De stad scoort op het vlak van economisch potentieel en connectiviteit en staat in de top tien van meest veelbelovende investeringsbestemmingen in heel Europa. We zijn dan ook zeer vereerd met de tweede plaats in de categorie 'strategy large cities’.”