Privacyverklaring

Cfo Club Brugge nauw betrokken bij spelerstransfers

5 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Nicky Laukens

Club Brugge is een van de weinige winstgevende ondernemingen in het Belgisch voetbal. De halfjaarlijkse transferperiodes dekken de meeste financiële risico’s en bieden de mogelijkheid de loonmassa significant aan te passen. Cfo Nicky Laukens: “Spelerscontracten en transferovereenkomsten moeten perfect op punt staan.”

Hoe moeten we Club Brugge in financieel opzicht inschatten?

Nicky Laukens: “We zijn een uit de kluiten gewassen kmo. Vorig boekjaar – juni 2022 tot juni 2023 –realiseerden we een omzet van 150 miljoen euro. We werken met een tweehonderdtal personen, inclusief freelancers. Club Brugge nv is een zelfredzame onderneming. De groei in het voorbije decennium gebeurde organisch. De raad van bestuur koos ervoor om de gerealiseerde winst elk jaar te herinvesteren en geen dividend uit te keren. Club Brugge heeft geen historiek van kapitaalverhogingen om verliezen te compenseren. In dat opzicht is deze onderneming een van de weinige clubs in het Belgisch voetbal en zelfs in Europa. Twee jaar geleden stapte de Amerikaanse private-equityspeler Orkila in het kapitaal van de club. Dat gebeurde met een investering van vijftig miljoen euro, waarvan twintig miljoen kapitaalsverhoging en dertig miljoen aankoop van bestaande aandelen.”

Wat is de impact van de externe investeerder?

Nicky Laukens: “Orkila stapt mee in het groeiverhaal en vraagt geen dividend op. De focus ligt uiteraard op corporate governance en financiële rapportering. In het kader van de IPO (Initial Public Offering) waarvan enkele jaren geleden sprake was, waren we al vertrouwd met de standaarden van de IFRS-rapportering. Die zijn we blijven hanteren en dat heeft geholpen bij de instap van Orkila. We leveren nu op maandbasis de financiële rapportage aan. Dat zorgde aanvankelijk voor druk op het financeteam. Nu zien we de voordelen van zo’n maandelijkse analyse: het brengt potentiële issues sneller aan de oppervlakte. Dat zorgt voor efficiëntiewinst bij de jaarafsluitingen.”

Hoe ben je als cfo betrokken in transferdossiers?

Nicky Laukens: “Gezien het financiële belang van spelerstransfers ben ik er nauw bij betrokken. We zijn deficitair inzake P&L als je louter de Belgische competitie in rekening neemt. Dat compenseren we met Europees voetbal en meerwaarde op transfers. Als cfo ben ik ook verantwoordelijk voor legal, compliance, IT, hr en operations. Spelerscontracten en transferovereenkomsten moeten perfect op punt staan, niet alleen conform de algemene wetgeving, maar ook volgens de regelgeving van Uefa en Fifa. Daarnaast zijn we als voetbalclub in België onderhevig aan de anti-witwaswetgeving.”

Volgens welke methode doen jullie aan risicomanagement?

Nicky Laukens: “We werken verschillende scenario’s uit en spreken die grondig door met de raad van bestuur. De halfjaarlijkse transferperiodes dekken de meeste risico’s. Je hebt daar twee keer de mogelijkheid om de loonmassa significant aan te passen. In het audit- en risicocomité zetelen Jan Boone als voorzitter en aandeelhouder, ceo Bob Madou, de compliancemanager en ikzelf. We doen regelmatig een risicoanalyse, ook op cyber- en andere ICT-risico’s.”

Dit is het tweede gedeelte uit een langer interview met Cfo Nicky Laukens. Het eerste deel lees je hier. In het septembernummer van FDmagazine lees je daarnaast nog meer: hoe bewaakt Nicky Laukens als supporter de balans tussen ratio en emotie? En hoe verloopt de financiering van het nieuwe voetbalstadion? Contacteer Jennero Rijaard voor een membership via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be